استفاده مجدد از ضایعات پلاستیک طی فرایندها
در اطراف ما اگر با دقت توجه شود، وسایل پلاستیکی مختلفی را مانند: کیسه ها و بطری های نوشیدنی ، بطری پت و … مشاهده می کنید که بیشتر افراد هر روز از آنها استفاده می کنند. این پلاستیک ها با حجم بسیار زیاد می توانند موجب آلودگی در طبیعت و محیط زندگی شوند و تاثیرات مخربی روی انسان و محیط زیست داشته باشند. پس اگر مصرف این محصولات به درستی مدیریت نشود و منجر به تولید شدن پلاستیک های جدید نشود، در کاهش منابع هم تاثیر خواهد گذاشت. به همین دلایل بازیافت پلاستیک برای کمتر شدن و جلوگیری کردن از ضایعات پلاستیک می تواند راهکار منطقی باشد.
بازیافت و فواید آن
روش ها و فرآیند جمع آوری ضایعات پلاستیکی و نحوه تبدیل کردن دوباره آنها به کالاهای پلاستیکی جدید و کاربردی را بازیافت گویند. این کار تضمینی است که این مقدار و اندازه پلاستیک های موجود به هدر نرود و راهکارهایی برای پردازش و استفاده محدود این محصولات ایجاد شود. فرایند بازیافت می تواند برای جامعه و محیط زیست بسیار سودمند باشد و اگر بتوان این راهکار را بیشتر در خانه یا محل کار و حتی مدارس به درستی انجام داد، می توان گفت یکی از دلایل بازیافت پلاستیک سلامت بودن آینده کره زمین است.
چرا که با استفاده مجدد از این ضایعات پلاستیکی می توان به اقتصاد و محیط زیست هم کمک کرد و آینده روشن و درخشانی را ایجاد کرد. با فرایند بازیافت، استخراج کردن منابع اولیه و طبیعی جدید کمتر شده و کمتر به محیط و طبیعت آسیب وارد می شود. دلایل بازیافت پلاستیک از خیلی از جهات می تواند به سود بشر و محیط زیست باشد و در کاهش آلودگی هوا هم مفید و موثر خواهد بود.
چرا پلاستیک را بازگردانی می کنند؟
پلاستیک ها متریال هایی هستند که اگر با مصرف زیاد در حجم بالا در طبیعت رها شوند، باعث آلودگی محیط زیست و طبیعت می شوند. برای جلوگیری از این خطر سعی می شود، پلاستیک های جدید کمتری تولید شود و بهترین تکنیک و راهکار این است که از فرایند بازیافت پلاستیک ها استفاده شود. پلاستیک ماده ای است که زمان زیادی برای تجزیه شدن لازم دارد و بهترین روش این است که با جمع آوری کردن و بازیافت آنها، پلاستیک های جدیدی را مجدد تولید کرد. از دلایل بازیافت پلاستیک جلوگیری کردن از ایجاد هزینه های زیاد تولید و کاهش آلودگی طبیعت و محیط زیست است. این بازگردانی پلاستیک ها با دو روش سنتی و پیشرفته انجام می گیرد.
روش سنتی ذوب کردن و پردازش پلاستیک و تبدیل کردن آنها به کالاهای پلاستیکی جدید است و با روش قالب گیری تزریقی محصولات جدید را می سازند. روش بازیافت پیشرفته که روشی است که در اثر مواد شیمیایی مواد پلاستیکی را با تکنیک هایی مانند تکنیک تجزیه با حرارت، بازیافت شیمیایی و تبدیل کردن آنها به گاز تجزیه می کنند. روش پیرولیز انجام بازیافت زباله های پلاستیکی و تبدیل آنها به نفت خام است و در بازیافت شیمیایی پلاستیک به پلیمر و مونومر مورد استفاده است که کالاهای جدیدی از آنها تولید می شود.
دلایل بازیافت پلاستیک چیست؟
با توضیحاتی که در مورد بازیافت و فواید آن گفته شد، می خواهیم بدانیم دلایل بازیافت پلاستیک چیست و موارد آن را توضیح دهیم. این دلایل شامل موارد زیر می شوند:
-
صرفه جویی در انرژی
تولید و ساخت انواع محصولات از مواد بازیافت شده در مقایسه با تهیه آنها از مواد جدید و اولیه به انرژی کمتری نیاز دارد. البته در بعضی از مواقع این مقایسه مصرف در انرژی بسیار قابل توجه است. برای مثال در تولید کاغذ از خمیرهای کاغذ بازیافت شده نسبت به تولید آن از الیاف چوب های تازه انرژی مصرفی تا ۴۰ درصد کمتر است.
-
حفاظت از محیط زیست و حیات وحش
یکی از دلایل بازیافت پلاستیک این است که به استخراج و برداشت منابع و مواد اولیه جدید کمتر احتیاج می شود. همین موضوع موجب خرابی و آسیب کمتر به طبیعت مانند: قطع شدن کمتر درختان، صدمه و آوارگی کمتر حیوانات وحشی و حتی کمتر شدن آلودگی خاک، هوا و آب است. زیرا اگر این ضایعات پلاستیکی درست در سطل های بازیافت قرار داده نشوند و در طبیعت رها شوند، به دریا، رودخانه ها وارد شده و آنها را دچار آلودگی و مشکل میکنند.
-
کمتر شدن انتشار کربن در محیط
با توجه به اینکه در بازیافت انرژی کمتری مصرف می شود، به معنی این است که حتی گازهای گلخانه ای هم کمتر تولید می شوند. از دلایل بازیافت پلاستیک کمتر شدن دی اکسید کربن و دیگر گازهای گلخانه ای در هوا هم می توان نام برد که موجب تغییر و خرابی آب و هوا و زندگی می شوند.
-
ایجاد شغل های جدید
طبق تحقیقاتی که انجام شده اگر به هدف درست بازیافت توجه کرده و به آن دست پیدا کرد، توسط جمع آوری این ضایعات شغل های جدیدی که به بازیافت ارتباط دارد، ایجاد می شود و حتی شغل هایی هم در زمینه های دیگر مربوط به این فرایند بازیافت به وجود می آید. زیرا این پسماندها و ضایعات یکی از چالش های بزرگ در همه کشورها مخصوصا کشورهای توسعه یافته است.
-
نسبت به جمع آوری و دفع زباله مقرون به صرفه تر است!
طبق پژوهش هایی که انجام شده، مشخص گردیده که دفع کردن پسماندها و ضایعات بازیافتی چندین برابر از زباله های معمولی ارزان تر است. یعنی بازیافت نوعی پس انداز به شمار می آید و برای کسب و کارها، خانوادهها و خدمات عمومی بسیار کاربردی و مفید است. از دلایل بازیافت پلاستیک می تواند همین موضوع باشد که البته امروزه بازیافت کردن پسماندهای مواد غذایی و مواد اضافی سبز هم بسیار مفید بوده و از ایده های بی نظیری است که برای تهیه کمپوست انجام می شود. البته بازیافت کردن ضایعات پلاستیکی نیز بسیار مفید است و می تواند دلایل زیادی داشته باشد که به چند نمونه آن در این مطلب اشاره شد.
مطلب پیشنهادی : انواع بطری دارویی
کلام پایانی
با توضیحاتی که در مورد بازیافت و دلایل بازیافت پلاستیک داده شد، می توانید مزیت های زیاد این فرایند را دانسته و در صورت استفاده از مواد پلاستیکی آن را طوری دور بیندازید که بتوان دوباره آن را بازیافت کرده و در چرخه تولید مصرف کرد. در نهایت به محیط زیست و طبیعت هم کمک کرده و منابع را برای آیندگان ذخیره سازی کرد.
مطالب بیشتر: با انواع مواد پلاستیکی آشنا شوید + مقایسه ، معایب و مزایا