ظروف پلاستیکی و تجزیه آن ها
امروزه بیشتر وسایلی که نیاز روزمره انسان ها را تشکیل می دهند، از ظروف آشپزخانه تا وسایل و ابزارهای کاری از جنس پلاستیک هستند که برای بهبود زندگی ما انسانها تولید می شوند. با پیشرفت علم و دانش کم کم به معایب و آسیب های زیادی که این پلاستیک ها به سلامتی انسان و سلامت محیط زیست و جانوران وارد می شود، پی برده شد و به طورآشکارتر مشاهده شد. امروزه تجمع انواع زباله های پلاستیکی در محیط زیست به یکی از مشکلات بیشتر جوامع تبدیل شده و تمامی کشورها به دنبال راهکارهایی برای تولید کمتر این مواد و یا تجزیه و بازیافت آن هستند. در این مطلب به چگونگی تجزیه ظروف پلاستیکی در طبیعت می پردازیم.
تجزیه پلاستیک چیست؟
پلاستیک ها از گروه مواد طبیعی در طبیعت نیستند و به همین دلیل با میکروارگانیسم ها تجزیه نمی شوند. به دلیل اینکه پلاستیک ها از نفت خام فراوری می شوند، به صورت طبیعی در محیط زیست وجود نداشته و به دست انسان ها تولید می شوند. پلاستیک ها از ترکیبات شیمیایی هستند و برای تجزیه شدن به انرژی بسیار زیادی نیاز دارند. روند تجزیه شدن پلاستیک ها به ساختار و موادی که از آن ساخته شدند، بستگی دارد که بین ۲۰ تا ۵۰۰ سال زمان نیاز داشته و البته به اندازه قرارگیری آن در مقابل نور خورشید هم بستگی دارد که در مورد تجزیه ظروف پلاستیکی در این مطلب بیشتر توضیح می دهیم.
روش های تجزیه پلاستیک ها چگونه است؟
برای اینکه بتوان به زباله های به وجود آمده توسط انسان ها از نوع پلاستیک رسیدگی کرده و آنها را از محیط زیست دور کرد، این کار با سه روش امکانپذیر است. باید توجه داشت که انجام هر کدام از روش ها دارای محدودیت ها و معایبی است که در ادامه به آن اشاره می کنیم. روش های تجزیه ظروف پلاستیکی شامل موارد زیر می شوند:
روش سوزاندن
سوزاندن پلاستیک ها یکی از روش های تجزیه پلاستیک است که به فضای زیادی نیاز ندارد و می توان از این نوع بازیافت انرژی به روش گرما را با روش سوزاندن به دست آورد. با سوزاندن پلاستیک ها ترکیبات بسیار خطرناکی در جو آزاد می شود، مانند فلزات سنگین ، PCB، PAH، گازهای گلخانه ای مانند: دی اکسید کربن، رادیکال های سمی که بر اساس کربن و اکسیژن و … که با سوزاندن پلاستیک تولید شده و در جو آزاد می شوند و برای محیط زیست و البته انسان ها بسیار ضرر دارند.
با توجه به این معایب که در مورد دفن یا سوزاندن پلاستیک ها وجود دارد، باید در مورد بازیافت و تجزیه ظروف پلاستیکی با روش های صحیح تحقیقات بیشتری انجام شود تا اسیب به طبیعت و انسان ها کاهش پیدا کند.
دفن زباله
از روش های دیگر تجزیه ظروف پلاستیکی دفن کردن آنها است که نیاز به فضای زیادی دارد و به دلیل آهسته بودن این روش تجزیه پلاستیک ها که به مدت زمان زیاد نیاز دارد. بعد از بررسی مشخص شد که قسمت هایی از پلاستیک های دفن شده تا ۲۰ سال می توانند در طبیعت باقی بمانند و آلاینده هایی مانند: زایلن ها، بنزن، تری میتل بنزن ها و… تولید کنند که به صورت گازهایی در فضا آزاد می شود و به صورت شیرابه یا ترکیبات غدد درون ریز به وجود می آیند.
با این روش به تولید سولفید هیدروژن در خاک کمک می شود. این سولفید بسیار کشنده است و خطر جانی برای انسان و جانوران دارد که یکی از معایب روش تجزیه ظروف پلاستیک با روش دفن کردن است.
روش بازیافت
بازیافت کردن زباله های پلاستیکی به معنای پردازش های مجدد و تبدیل آنها به کالاهای جدید است. اگر این تجزیه ظروف پلاستیکی به درستی انجام شود، دیگر نیازی به دفن زباله نبوده و از محیط زیست در مقابل آلودگی های انسانی با پلاستیک ها و گازهای گلخانهای حفاظت می شود. از آغاز تولید شدن پلاستیک ها تا به امروز فقط ۹ درصد پلاستیک ها قابل بازیافت بوده و ۱۲ درصد آن سوزانده شده و ۷۹ درصد هم دفن یا در محیط زیست یا دریاها رها شده اند. پس بازیافت کردن موثر و درست پلاستیک ها بسیار لازم و ضروری است؛ زیرا بیشتر پلاستیک ها غیر قابل تجزیه هستند که در محیط جمع شده و موجب آسیب رساندن به طبیعت می شوند.
مطالب بیشتر: مقایسه ظروف یکبار مصرف آلومینیومی و ظروف پلاستیکی / کدامیک بهتر است؟
تجزیه ظروف پلاستیکی چقدر طول می کشد؟
قبل از این که بخواهید بدانید، چقدر طول می کشد که پلاستیک تجزیه شود، ابتدا باید بدانید که تجزیه ظروف پلاستیکی نسبت به دیگر مواد بسیار دیرتر انجام می شود. همچنین زمان زیادی را نیاز است که بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ سال می توان آن را تخمین زد تا یک ظروف پلاستیکی از هر نوع و جنسی تجزیه شود. برخی از مواقع هم گفته شده زمانی که تجزیه این نوع ظروف ممکن است تا ۷۰۰ سال هم طول کشیده است.
پلاستیک هایی مشاهده شده که در محیط زیست سالم باقی مانده اند و باعث آسیب و نابودی طبیعت می شوند. همان طور که می دانید، مواد پلاستیکی برای سلامت خاک و حتی انسان ها بسیار ضرر دارند و برای اینکه بتوان از این خطرات و مضرات جلوگیری کرد، باید از ریختن زباله مخصوصا پلاستیک ها در طبیعت جلوگیری کرد.
مدت زمان تجزیه پذیری
طبق تحقیقاتی که کارشناسان محیط زیست انجام دادند، معمولا ظروف پلاستیکی قادر هستند تا هزاران سال در طبیعت باقی بمانند و دچار تجزیه نشوند. این برای کشورهایی مانند ایران که از اولین کشورهای مصرف کننده زیاد از پلاستیک هستند، می تواند خبر بسیار بدی باشد. پس تجزیه ظروف پلاستیکی با روش باز یافت می تواند آلودگی محیط زیست را کمتر کند که بسیار دارای اهمیت است.
می توان از ظروف یکبار مصرف گیاهی استفاده کرد که به طور کامل و درست در طبیعت تجزیه می شود و به خاک برمی گردند. در زمان کوتاهی تاثیر منفی و آسیبی هم به محیط زیست وارد نکرده و جایگزین خوبی برای ظرف های یکبار مصرف پلاستیکی محسوب می شوند.
کلام پایانی
به دلیل اینکه مردم از ظروف پلاستیکی استقبال زیادی می کنند، موجب شده ظرف پلاستیکی با حجم بالا تولید شوند که در محیط زیست جمع شده و می تواند برای صد ها سال در طبیعت باقی بماند. بهترین روش کاهش آلودگی محیط زیست تجزیه ظروف پلاستیکی از راه بازیافت آن است و اینکه تولیدات و مصرف این گونه ظروف پلاستیکی کاهش پیدا کند.
۱ فکر در مورد “ تجزیه ظروف پلاستیکی چند سال طول میکشد؟ ”